Bakırcı

bakirciBAKIRCI

Bakır ve diğer bazı hafif metalleri, bazı aletler ile şekil veren, süsleyen, zarar görmüş olanları onaran, delen ve parçaları perçin, matkap gibi çeşitli aletlerle birleştiren kişidir.

BAKIRCI GÖREVLERİ

  • Yapılması istenen eşyaya uygun bakırı seçer, işaretlemeler yapar ve keser.
  • Bükme, kalıplama ya da dövme gibi işlemler ile bakıra şekil verir.
  • Vida yuvalarını çeşitli delici aletlerle deler ve çizim planına göre parçaları birleştirir.
  • Pürüzlü yüzeyleri düzeltir ve eşyanın kalaylanması gerekiyor kalaylama işlemini, gerekli tamiratı gerçekleştirir.

BAKIRCI ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Genel olarak küçük bir atölyede işlerini gerçekleştirir. Çalışma ortamları ise oldukça sıcak, kirli ve gürültülü geçmektedir. Kurşun metali buharına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Çalışma süreleri ise haftanın altını günüdür. Bakırcı birinci derecede malzeme olan bakır levha ile ilgilidir. Çalışmaları boyunca işverenlerle, diğer çalışanlarla ve müşterilerle iletişim kurabilir.

BAKIRCI ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bakırcılık mesleğinin eski önemi kalmadı ve giderek yok olan mesleklere dâhil olmaktadır. Bunun temel sebebi ise üretilen malların kullanım alanlarının daralmış olması. Bakırın yerini günümüzde krom, çelik alüminyum, porselen, plastik ve cam eşyalar almaktadır. Bakırcılık mesleği belli başlı yerlerde yürütülmektedir. Günümüzde genel olarak turistik eşya amacıyla üretimler gerçekleşmektedir ve bu sayede meslek varlığını korumaktadır.

BAKIRCI NE KADAR KAZANIR

Çıraklık eğitimi boyunca öğrencilere aylık olarak asgari ücretin %30’undan fazla ücret ödenmek zorundadır. Ücretler haftalık ödenmektedir. Bakır ustası aylık asgari ücretin 2 katı kadar maaş almaktadır. Kişi kendi işyerini açarak bağımsız olarak da çalışabilir. Kazançları ise siparişe göre değişiklik gösterebilmektedir.

BAKIRCI NASIL OLUNUR

Meslek eğitimine girebilmek için en az ilköğretim okulu mezunu olunmalıdır. 19 yaşından gün almamış, 14 yaşını doldurmuş, çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun şekilde mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimi alınabilir. Mesleğe girecek olanların bünyesi ve sağlık durumu mesleğin gerekliliklerine uygun olmalıdır. Eğitim almak istediği meslekte bir işyeri ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir. Lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlar 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlar ise 2 yıl eğitim görmektedir.

Facebook Yorumlar

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında: editor

Yaklaşık 40 küsur yıldır dünya hayatının, 10 küsur yıldır da Web hayatının içinde... Bir çok web girişiminde başarısız olmuş, bu başarısızlıkları tecrübe' ye tahvil etmiş bir adem. Şimdi de Türk İnternet kullanıcılarına iş fikirleri sunmayı amaçlamış bir blogger...

İlginizi Çekebilir

Basketbolcu

BASKETBOLCU El ile topu karşı potaya atma oyununa dayanan, beşer kişilerden oluşan takımlar arasında oynanır. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Advertisment ad adsense adlogger