Ebe

ebeEBE

Doğum anında doktora yardımcı olan, doktor olmayan yerlerde doğum yaptıran, anne ve çocuk sağlığının korunması için yürütülen hizmetlerde diğer sağlık personelleri ile işbirliği içinde çalışmalarını yürüten sağlık elemanıdır.

EBE GÖREVİ

  • Hastanelerde, sağlık ocaklarında veya evlerde, anne adaylarının hamilelik süresince gerekli sağlık kontrollerini yapar ve onlara tavsiyelerde bulunur.
  • Doktor olmayan yerlerde doğum yaptırır.
  • Hastanelerde doğum anında doktora yardımcı olur.
  • Yeni doğum yapmış olan annenin bakımını yapar.
  • Bazen kadın hastalıklarının tedavisinde doktor ile işbirliği içinde tedavi uygular.
  • Aile planlaması, anne- çocuk sağlık konularında anneleri veya anne adaylarını eğitir.
  • Sağlık kurum ve kuruluşlarında altı yaşına kadarki çocuklara gerekli aşıları yapar.

EBE ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Ebeler; resmi veya özel hastaneler, sağlık ocakları ve dispanserlerde çalışabilirler. Çalışma ortamları genellikle temiz ve kapalıdır. Ebeler görevlerini yerine getirirken hamile kadınlarla, bebek veya 0-6 yaş grubu çocuklarla, uzman hekimler ve doktorlar ile iletişim halinde olurlar. Köylerde hizmet veren ebelerin, hastaya ulaşması için sık sık seyahat etmesi gerekebilir. Ebeler görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında belirlenen takvim doğrultusunda nöbete kalabilirler.

EBE ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ebeler Sağlık Bakanlığına bağlı resmi veya özel tüm hastanelerde, doğumevlerinde, doğum kliniklerinde, çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde iş bulabilirler.

EBE NE KADAR KAZANIR

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ebeler, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre 10. derecenin 2. kademesinde belirtilen miktar doğrultusunda maaş alırlar. Bu ücrette yaklaşık asgari ücretin 2-2,5 katı katardır. Özel hastanelerde çalışan ebelerin kazandığı ücret ise piyasa koşullarına göre değişiklik göstermektedir.

EBE NASIL OLUNUR

Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin sağlık hizmetleri fakültesine bağlı olan “Ebelik” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitimi alabilirler. Aynı bölümün 2 yıllık ön lisans bölümü de vardır.

Facebook Yorumlar

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında: editor

Yaklaşık 40 küsur yıldır dünya hayatının, 10 küsur yıldır da Web hayatının içinde... Bir çok web girişiminde başarısız olmuş, bu başarısızlıkları tecrübe' ye tahvil etmiş bir adem. Şimdi de Türk İnternet kullanıcılarına iş fikirleri sunmayı amaçlamış bir blogger...

İlginizi Çekebilir

Ambulans Ve Acil Bakım Teknikeri

AMBULANS VE ACİL BAKIM TEKNİKERİ Kaza, yangın vb. felaketler sonucunda yaralananlar ve kalp krizi, solunum …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Advertisment ad adsense adlogger