Arşivci, belge ve bilgiyi tasnif eden, kataloglayan, koruyan, veri girişlerini yapan, erişim uçlarını hazırlayan, gerektiğinde ihtiyaç sahiplerine ulaştıran kişilere denir. Belge ayıklama ve imha işi de arşivcilerin iş alanları arasında yer alır.
ARŞİVCİNİN GÖREVLERİ
Arşiv belgelerini toplamak, korumak, sınıflandırmak ve değerlendirmek arşivcinin görevleri arasındadır. Ayrıca arşivci sahip olduğu bilgi ve tecrübe ile Osmanlıca ya da yabancı dilde yazılmış belgeleri Türkçe ’ye çevirerek veya çevrilmesini sağlayarak kullanıma hazır hale getirir.
ARŞİVCİNİN ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Arşivciler genellikle belgelerin saklandığı kapalı ve loş ortamlarda genellikle yalnız çalışırlar. Arşivciler zaman zaman tozlu belgeleri ile çalışmak zorunda kalabilirler, bu yüzden alerjisi olan kişilerin bu bölümü seçer iken bu durumu da göz önünde bulundurmaları gerekir.
ARŞİVCİNİN ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Arşivciler kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının arşiv bölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artması sonucu bu alanda çalışabilecek nitelikli eleman ihtiyacını da arttırmaktadır.
ARŞİVCİ NE KADAR KAZANIR
Meslek eğitimin alan öğrencileri istekleri doğrultusunda Kredi ve Yurtlar Kurumuna yurt- burs- kredi başvurusunda bulunabilirler. Devlet kurumlarında çalışan arşivciler ortalama (günümüzde) asgari ücretin 2 katı civarında maaş alırlar. Özel sektörde ise bu ücret değişkenlik gösterebilmektedir.
ARŞİVCİ NASIL OLUNUR
Arşivcilik mesleğinin eğitimi üniversitelerin fen-edebiyat fakültesine bağlı arşivcilik bölümünde uzun süre verilmişti. Ancak bu bölümün kapanmasından dolayı Meslek Eğitim bölümlerinde bu eğitimin verilmesi kararlaştırılmıştır.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.