Teknolojik gelişmelere ve modaya paralel olarak çeşitli malzemeler ile(doğal deri, suni deri, kadife, keten vb. ) ayakkabıların belirli modellerinin tasarımlarını geliştiren, kalıplarını hazırlayan ve üretimdeki diğer aşamaları düzenleyerek üretimi gerçekleştiren kişidir.
AYAKKABI TEKNİSYENİ GÖREVLERİ
Ayakkabı teknisyeni farklı yaş ve cinsiyetteki insanlar için model belirleyerek kalıp çıkarır, üretilecek olan ayakkabıya uygun olan malzemeyi belirler(kauçuk, deri, keten vb.),kullanılacak olan malzemeyi ve astarını uygun ölçülerde keserek malzeme ve astarı birbirine diker, sayayı kalıba monte ederek dikiş kanalını açar, ökçeleri yapar ve yerlerine takar. Ayrıca ayakkabı teknisyeni bunların dışında üretim sırasında işin kalitesini denetlemekle de görevlidir.
AYAKKABI TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Teknisyenler genellikle kapalı ortamlarda çalışırlar. Kullanılan makinelerden dolayı gürültülü bir ortama sahiptir. Bu çalışma ortamlarında kimyasal maddeler kullanıldığı için astım, bronşit, deri vb. hastalıklara sahip kişilerin bu bölümü tercih etmemeleri gerekir.
AYAKKABI TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Mesleğin çalışma alanı olarak küçük ayakkabı atölyeleri ve ayakkabı fabrikaları vardır. Teknolojinin gelişiminden dolayı sektörde çalışacak kişi ihtiyacı gitgide azalmaktadır. Bu bölümü okuyanların avantajı ise kendi ayakkabı dükkânlarını açabilme imkânına sahip olmalarıdır.
AYAKKABI TEKNİSYENLERİ NE KADAR KAZANIR
Bu bölümde okuyup işe başlamak isteyen teknisyenler asgari ücret tutarında bir kazanca sahip olurlar. Şirketin özel durumuna ve çalışanın verimliliğine göre burada çalışanlara ekstra ücret verilebilir.
AYAKKABI TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR
Ayakkabı teknisyeninin eğitimi Endüstri Meslek Liselerinin Ayakkabıcılık bölümünde ve Kız Meslek Liselerinin Ayakkabı Teknolojisi ve Tasarımı bölümünde verilmektedir.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.