İş yerinde düzenlenen süreli veya süresiz sözleşmeye dayanan ev, arsa, dükkân vb. taşınmaz malların satışı ve kiralanması konusunda insanlara danışmanlık hizmeti veren kişidir.
EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ GÖREVİ
- Tapu Sicil Müdürlüklerine giderek satış, ipotek veya miras yoluyla geçen mülkiyetlere aracılık eder.
- Taşınmaz malların alım, satım veya kiralanması ile ilgili danışmanlık hizmeti verir.
- Noterlerde yapılan satış sözleşmesi için şahıslara yardımcı olur.
- Kat karşılığında inşaat yapımı için müşterilerine danışmanlık hizmeti verir.
- İç piyasa araştırması yapar ve kooperatif kurulmasına yardımcı olur.
- Kooperatife arsa veya üye bulma konusunda çalışmalar yürütür.
- Kiracıların ekonomik ve sosyal durumunu öğrenip mülk sahibine bilgi verir.
- Mülk sahibinin veya kiracının haklarının güvence altına alınması için kira sözleşmesi hazırlar.
EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Emlak yönetim elemanları kendilerine veya bir başkasına ait emlak ofisinde çalışırlar. Görevleri sebebiyle kentin değişik yerlerini gezerek araştırma yapıp bilgi toplarlar. Bilgi toplama ve gözlem yapma sırasında toplumun her kesiminden vatandaş ile iletişim halinde bulunur. Zaman zaman şehir dışına seyahat edebilirler.
EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Emlak sektörü dünya üzerinde ve ülkemizde en gelişmiş sektörler arasında yer almaktadır. İş hacmi olarak oldukça geniş bir sektördür. Emlak ve Emlak Yönetimi bölümünden mezun olanlar iş bulma konusunda hiçbir sıkıntı çekmezler. Sağlık sektörünün devamlılığı gibi bu sektör de insanlar var olduğu sürece devam edecektir. Emlak ve emlak yönetim elemanları kendilerine ait iş yerinde veya arsa ve yapı kooperatiflerinde hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ NE KADAR KAZANIR
Kamu sektöründe çalışan emlak yönetimi meslek elemanları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre ücret alırlar. Özel sektörde çalışanlar ise asgari ücretin en az 2 katı oranında bir ücret alırlar.
EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına giren ve başarılı olan adaylar, üniversitelerin meslek yüksekokullarına bağlı olan “Emlak ve Emlak Yönetimi” bölümünü tercih ederek 2 yıllık bir ön lisans eğitimi alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.