Hakim (Yargıç)

hakimHAKİM (YARGIÇ)

Devlet ile birey arasındaki anlaşmazlık veya birey ile birey arasındaki anlaşmazlıkları ve kamu düzenini bozan suçlara ilişkin konuları Anayasaya, kanunlara ve hukuk ilkelerine bağlı olarak inceleyerek karar veren kişidir.

HAKİM (YARGIÇ) GÖREVİ

  • Kendisine gelen dava konusunu (dosyayı) inceler.
  • Davacı, davalı tarafları, avukatları ve bilirkişileri dinler.
  • Kendisine sunulan bilgi ve belgeleri alır bunları dava dosyasına ekler.
  • Kanıtlar, ifadeler ve kanunlar doğrultusunda dava hakkında hüküm verir.

HAKİM (YARGIÇ) ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Hakimler, Adalet Bakanlığına bağlı duruşma salonlarında resmi bir kıyafet ile görev yaparlar. Duruşma hakkında görüşülen salon temiz, düzenli ve bakımlıdır. Çalışma saatleri düzenlidir. Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatına göre görev yaparlar. Hakimler çalışırken; hukukçular, avukatlar, savcılar, kamu yöneticileri, mübaşirler, bilirkişiler ve vatandaşlar ile sürekli iletişim halinde olurlar.

HAKİM (YARGIÇ) ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Hakimlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Bu alanlar içinde; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, İdare Mahkemeleri, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Asliye Ticaret Mahkemeleri, İş Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri vb. gibi yerler bulunur.

HAKİM (YARGIÇ) NE KADAR KAZANIR

Hakimler, Devlet Memurları Yasası’nda belirtilen derecelerine uygun maaş ve zam alırlar.

HAKİM (YARGIÇ) NASIL OLUNUR

Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin hukuk fakültelerine bağlı “Hukuk” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitimi alırlar. Hukuk fakültesini bitiren hakim adayları, Adalet Bakanlığınca açılan sınava girerler. Bu sınavı kazanmaları halinde 2 yıllık yoğun bir eğitim programı ve staj görürler.

Facebook Yorumlar

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında: editor

Yaklaşık 40 küsur yıldır dünya hayatının, 10 küsur yıldır da Web hayatının içinde... Bir çok web girişiminde başarısız olmuş, bu başarısızlıkları tecrübe' ye tahvil etmiş bir adem. Şimdi de Türk İnternet kullanıcılarına iş fikirleri sunmayı amaçlamış bir blogger...

İlginizi Çekebilir

Hukuk Sekreteri

HUKUK SEKRETERİ Adliye, avukatlık büroları, barolar, hukuk müşavirlikleri gibi kurum ve kuruluşların resmi yazılarını yazan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Advertisment ad adsense adlogger