Malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getirerek; bina, karayolu, demir yolu, baraj, hava alanı, liman, kanalizasyon, su şebekesi, metro vb. hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi ve yapısı- denetimi ile ilgili her türlü araştırmayı yapan kişidir.
İNŞAAT MÜHENDİSİ GÖREVİ
- Yapılması planlanan yapının inşaat alanına uygun olup olmadığını inceler.
- Mühendislik hesapları yaparak gerekli projeleri hazırlar.
- Yapı için gerekli malzeme ve donanımı hesaplayarak yapım araç-gereçlerini sağlar.
- Proje ve ihale dosyaları hazırlar.
- İnşaatın devir teslim işlerinin yapılmasını sağlar.
- İnşaat alanı ile ilgili sorunlarda bilirkişi olarak görev yapar.
İNŞAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İnşaat mühendisleri projenin çizimi aşamasında büroda, yapımı aşamasında ise inşaat alanında çalışırlar. Proje aşamasında çalışanların ortamı sesiz ve temizdir. İnşaat alanında (şantiye) çalışan mühendisler ise gürültülü, tozlu, sıcak ve soğuk ortamlarda çalışabilmektedirler. Büyük firmalarda çalışan mühendisler iş gereği sık sık seyahat edebilmektedirler. İnşaat mühendisleri proje kapsamında çalışan teknik elemanlar ile sürekli iletişim halindedir.
İNŞAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İnşaat mühendisler kamu ve özel sektörde çalışabilirler. Genel olarak çalıştığı yerler; Devlet Demir Yolları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığıdır. Ayrıca inşaat mühendisleri kendilerine ait iş yeri de açabilirler.
İNŞAAT MÜHENDİSİ NE KADAR KAZANIR
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mühendisler, teknik hizmetler sınıfının yararlandığı maaş ve zamdan yararlanırlar. Özel sektörde çalışan mühendislerin maaşı tecrübe, bilgi, birikim ve şirketin durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.
İNŞAAT MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına girip yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin mühendislik fakültelerine bağlı olan “İnşaat Mühendisliği” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitimi alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.