Jeoloji Mühendisi

jeoloji-muhendisiJEOLOJİ MÜHENDİSİ

Jeoloji mühendisi; Yerkürenin ortaya çıkışından bugüne kadarki geçirmiş olduğu yapısal değişmeleri yer kabuğunun altının veya üstünün bugünkü durumunu inceleyen ve her türlü mühendislik yapıları için yer seçimini yapan kişidir.

JEOLOJİ MÜHENDİSİ GÖREVİ

Jeoloji mühendisi temiz ve yenilenebilir bir enerji türü olan sıcak su kaynaklarını(jeotermal) araştırarak enerjiyi kullanıma hazır hale getirir. Yerin yüzeyi ve altındaki maden, petrol, doğal gaz vb. gibi doğal zenginliklerin birikmesinin ve dağılmasının nedenlerini araştırır. Fırtına, yağmur, sel, kuraklık gibi iklim olaylarının yerküre üzerindeki etkilerini inceler. Yeryüzünün jeolojik noktalarını belirleyerek bunları haritaya aktarır. Karayolu, liman, havaalanı ve demiryollarının yapılacağı alanlar üzerinde araştırmalarda bulunarak bunların en uygun nereye yapılabileceğini belirler.

JEOLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Jeoloji mühendisleri genellikle açık havalarda ve şantiyelerde çalışırlar. Sıcak soğuk dinlemeden yerin altı veya yerin üstünde her bölgede çalışmalarını sürdürürler. Jeologlar arazide elde ettikleri bulguları toplayarak laboratuvar ortamında inceler ve raporunu hazırlarlar.

JEOLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Jeoloji mühendisleri Ulaştırma, Çevre ve Orman Bakanlığı, TOKİ, MTA, TPAO, DSİ, TKİ, BOTAŞ, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Karayolları, Afet İşleri, Yapı İşleri, İller Bankası, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Maden İşleri Genel Müdürlükleri ve Yerel Yönetim (Belediyeler ve İl Özel İdareleri) birimlerinde; madencilik, çimento ve inşaat sektöründeki değişik özel sektör kurum ve kuruluşlarında çalışma imkânı bulabilirler.

JEOLOJİ MÜHENDİSİ NE KADAR KAZANIR

Devlet kurum ve kuruluşlarında çalışan mühendisler teknik hizmet sınıfın belirtilen orana göre maaş alırlar. Özel işyerlerinde çalışanlar ise deneyim, bilgi ve tecrübelerine göre değişen rakamlarda ücret alırlar.

JEOLOJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR

Jeoloji mühendisi olmak isteyen adaylar üniversite sınavına girip yeterli puanı aldıktan sonra üniversitelerin Mühendislik Fakültesi’ne tercihte bulunarak 4 yıllık bir lisans eğitimi alırlar.

Facebook Yorumlar

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında: editor

Yaklaşık 40 küsur yıldır dünya hayatının, 10 küsur yıldır da Web hayatının içinde... Bir çok web girişiminde başarısız olmuş, bu başarısızlıkları tecrübe' ye tahvil etmiş bir adem. Şimdi de Türk İnternet kullanıcılarına iş fikirleri sunmayı amaçlamış bir blogger...

İlginizi Çekebilir

Alt Yapı Teknisyeni

ALT YAPI TEKNİSYENİ Bina, baraj, köprü, yol, kanalizasyon vb. yapıların sağlam temellerle oluşturulması için, inşaat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Advertisment ad adsense adlogger