Sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışan ve çeşitli laboratuvarlarda hastanın durumu ile ilgili hekimin gerekli bulduğu tıbbı analizleri yapan kişidir.
LABORATUVAR TEKNİSYENİ GÖREVİ
- Deneyler, testler ve analizler için gerekli olan mikroorganizmaları yetiştirme, boyama ve sabitleştirme gibi teknikleri kullanarak hücre, doku ve vücut organlarından örnekler hazırlamak.
- Gerçekleştirilecek analizler için kültür ve çözelti ortamı oluşturmak.
- Laboratuvar deney, araç ve gereçlerini kullanarak istenilen test ve analizi gerçekleştirmek.
- Deney, test ve analizlerin raporlarını tutmak.
- Laboratuvar deney araç ve gereçlerini temizlemek, dezenfekte etmek ve gerekli bakımlarını yapmak.
LABORATUVAR TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Sağlık kurum ve kuruluşlarının laboratuvarlarında görev yaparlar. Genellikle oturarak çalışırlar. Çalışma ortamları hijyenik ve ilaç kokuludur. Kan, idrar vb. tahlilleri gerçekleştirdikleri için bazen hasta ve hasta yakınları ile iletişim halinde olabilirler. Laboratuvar teknisyeni bazen bireysel bazen de işbirliği içinde çalışmayı gerektirebilir. Dikkatli olunmadığı taktirde mikrop bulaşabilir.
LABORATUVAR TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Laboratuvar teknisyenleri; hastaneler, tıp fakülteleri, özel tahlil laboratuvarları, sağlık kuruluşlarının araştırma merkezleri ve gıda sanayi işletmelerinde çalışabilirler.
Sağlık konusu önemli bir konu olduğundan bu alandaki istihdam ve nitelikli iş gücü ihtiyacı sürekli olarak artmaktadır.
LABORATUVAR TEKNİSYENİ NE KADAR KAZANIR
Laboratuvar teknisyenleri kamu sektöründe çalışmaları halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde 10’uncu derecenin 2’inci kademesinden maaş alırlar.
Özel sağlık kuruluşlarında çalışanlar ise asgari ücretin (günümüz) 2 veya 4 katı arasında ücret almaktadırlar.
LABORATUVAR TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR
Laboratuvar teknisyeni olmak isteyen adaylar üniversite sınavına girdikten ve yeterli puanı aldıktan sonra üniversitelere bağlı Sağlık Bilimleri Fakültesinin “Tıbbi Laboratuvar Teknikeri” bölümünü tercih ederek 2 yıllık bir ön lisans eğitimi aldıktan sonra iş hayatına atılabilirler.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.