Hayvan hastalıklarına tanı koyan, hayvan sağlığının korunması için önlemler alan, hayvanlara tıbbi ve cerrahi müdahalelerde bulunarak hastalığın tedavisini gerçekleştiren kişilerdir.
VETERİNER HEKİMİ GÖREVLERİ
- Hayvan hastalıklarını teşhis ederek bunun sonucunda hayvanları ilaç veya ameliyatla tedavi eder.
- Hayvanlara hastalıklardan korumak amacıyla aşı yapar.
- Hayvan sürülerini ve mandıraları kontrol eder.
- Hayvanların yavrulaması ve bakımının nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verir.
- Bulaşıcı hayvan hastalıklarını ve gıda temizliğinin kontrolünü sağlar.
VETERİNER HEKİM ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Genel olarak büroda çalışan Veteriner Hekimler, bazı hayvan hastalıkları nedeniyle köylere ve çeşitli yerlere gitmek zorunda kalabilirler. İş ortamı oldukça pis ve kokuludur. Hayvanların saldırılarıyla karşılaşmaları mümkündür. Veteriner Hekimlerin belli bir çalışma saati yoktur. Tatil günlerinde bile çalışabilirler.
VETERİNER HEKİM ÇALIŞMA ALANALARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Genel olarak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı hayvan sağlığı müdürlüklerinde görev alırlar. Bunun yanında Hayvan Islahı ve Üretim Kurumlarında, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde, Et ve Balık Kurumunda, Süt Endüstrisi Kurumunda, Yapağı ve Tiftik A.Ş, Yem Sanayiinde, Belediyelerde, ilaç firmalarında, TÜBİTAK’ta, çevre ve hayvan sağlığı ile ilgilenen bütün kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Kendi özel klinikleri de açabilme imkanları vardır.
VETERİNER HEKİM NE KADAR KAZANIR
Eğitim süresince çeşitli kurum ve kuruluşlara Burs – Kredi başvurusunda bulunabilirler. Mesleğe başladıktan sonra ise en az asgari ücretin 2 katı kadar maaş alırlar. Maaşları, hizmet sürelerine, uzmanlık alanlarına, çalıştıkları kurum ve kuruluşların yapısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
VETERİNER HEKİM NASIL OLUNUR
Liseyi bitirdikten sonra Üniversite sınavına girerek Veterinerlik Fakültesi, Veterinerlik Bölümü ya da Veteriner Hekim Bölümünü tercih edebilirler. Eğitimin süresi ise 5 yıldır.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.