Dropshipping Nedir
Dropshipping Nedir?

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

İçerik Başlıkları

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nedir
Dropshipping Nedir?

Dropshipping, fiziksel bir envantere sahip olmadan ürünleri çevrimiçi olarak satmaktır. Stoksuz satış işine başlamak nispeten kolaydır, ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, temel olarak fiziksel bir envantere sahip olmadan çevrimiçi ürün satmaktır. Bunun yerine, bir satıcı olarak (Dropship) tedarikçisi ile müşteri arasındaki ara bağlantı sizsiniz.

Bir müşteri, çevrimiçi mağazanızdan bir ürün almaya karar verirse, ürünü doğrudan müşterinize gönderen tedarikçinize sipariş verirsiniz. Stoksuz satış kulağa çekici geliyor, ancak bazı yanlış anlaşılmalar da beraberinde geliyor.

Stoksuz satış nasıl çalışır?

Stoksuz satış işine başlamak nispeten kolaydır. Temel olarak, ürünleri sattığınız bir çevrimiçi mağaza kurarsınız. Ancak bu ürünleri kendiniz depolamıyor veya üretmiyorsunuz: müşteri ile tedarikçi arasında bir aracısınız.

Bir stoksuz satış işletmesine sahip olmanın en büyük avantajı, fiziksel bir envanterle uğraşmak zorunda olmamaktır. Dropshipping satış işletmeniz olduğunda, çevrimiçi mağazanızda sattığınız tüm ürünler, bir üretici veya toptancı olan bir (Dropship) tedarikçiden gelir. Bu, depolama maliyetleriyle uğraşmak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir. Stoksuz satışın diğer avantajları şunlardır:

  • Tedarik riski yok. (Dropship) tedarikçinize yalnızca müşterinize bir ürün sattığınızda ödeme yaparsınız. Satış fiyatınız, maliyet fiyatı, sipariş işleme maliyetleri ve nakliye maliyetleri ile kâr marjınızdan oluşur.
  • Siparişlerin paketlenmesi ve nakliyesi için personel tutmanıza gerek yoktur. Tedarikçiniz bunu sizin için yapar.
  • Pahalı bir envantere bağlı kalmadığınız için ürün yelpazenizi kolayca genişletebilirsiniz. Ayrıca fazla stokla uğraşmak zorunda değilsiniz.

Stoksuz satış için dikkat edilecek noktalar

Ürünlerin sevkiyatı ile ilgili oluşabilecek sorunların çözümünden siz sorumlusunuz. Tedarikçinizin hatasından dolayı siparişin müşteriye ulaşmaması veya siparişin zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu itibarınıza zarar verebilir. Bu nedenle, stoksuz satış tedarikçinizle her zaman garanti, sipariş iade politikası, nakliye süresi ve stok mevcudiyeti hakkında net anlaşmalar yapın.

Teslim edilen üründe herhangi bir sorun olması durumunda da sorumluluk size aittir. Örneğin; nakliye sırasında hasar görmüşse.

Stoksuz satış tedarikçilerinin genellikle diğer çevrimiçi mağazalarla birden çok sözleşmesi olduğunu unutmayın. Bu, daha fazla rekabet anlamına gelir. Sonuç olarak, rakip çevrimiçi mağazalar, daha düşük ürün marjları karşılığında aynı ürünleri çok düşük satış fiyatlarıyla sunmaya karar verebilir.

Sattığınız ürünlerin başkalarının ticari marka haklarını ihlal etmediğini dikkatlice kontrol edin. Sahte ürün satarsanız sorumluluk size aittir.

Müşterilerinizin en az 14 takvim günü iptal hakkı vardır. Bu, müşterinizin ürünü aldığı andan itibaren başlar. Müşteriniz satın aldığı ürünü sizin aracılığınızla iade edebilmelidir. Bu nedenle, net ve basit iade seçenekleri sağlayın. Ayrıca, tedarikçinizle iadeleri ayarlayın.

Uluslararası tedarikçilerle iş birliği yapmak da yaygındır. Uluslararası stoksuz satış, ek teslimat süresi, daha yüksek nakliye maliyetleri, sipariş iadeleriyle ilgili anlaşmalar ve AB dışındaki gönderilerle ilgili gümrük formaliteleri gibi olası engellerle birlikte gelir. Uluslararası stoksuz satışın sizin ve ürünleriniz için ticari olarak uygun olup olmadığını öğrenmek önemlidir.

Dropship tedarikçiniz AB dışında mı bulunuyor?

Bu durumda, ürünü ithal eden taraf, ithalat vergisi ve KDV ödemek zorunda kalacaktır. Hollandalı müşteriniz, ürünü Hollandalı bir çevrimiçi mağazadan satın aldığından, büyük olasılıkla teslimatı yapan tarafa gümrükleme masraflarını ödemek zorunda olduğunun farkında değildir. Bu nedenle, uluslararası tedarikçinizle nakliye, gümrükleme maliyetleri ve ekli belgeler hakkında net anlaşmalar yapmanız önemlidir. Ayrıca, uluslararası tedarikçilerle çalışırken nakliye süreleri değişir. Tedarikçi Almanya’da bulunuyorsa, bu büyük bir sorun olmayacaktır. Ancak tedarikçi Çin’de bulunuyorsa, müşterinizin siparişini alması birkaç hafta sürebilir.

Hizmetleriniz hakkında şeffaf olun

Çevrimiçi ürün sattığınızda, çevrimiçi satış kurallarına uymalısınız. Ürün ve hizmetleriniz konusunda net olmanız önemlidir. Örneğin, iletişim bilgilerinizi web sitenizde açıkça gösterilmelidir. Müşterinizin ödeme, teslimat, hizmet ve soğuma süresi ile ilgili hangi haklara sahip olduğunu da belirtmelisiniz. Bir dropshipper olarak, ürünleri teslim edenin siz değil başka bir tedarikçi olduğunu da belirtmelisiniz. Gönderim süresi konusunda müşterilerinize karşı şeffaf olmanız, tatsız sürprizlerin önüne geçebilir.

Uluslararası stoksuz satışta ithalat KDV’si

Sattığınız ürünler için hangi KDV kurallarının geçerli olduğunu bildiğinizden emin olun. Özellikle AB dışındaki tedarikçiler ve/veya müşterilerle iş yapıyorsanız, uluslararası stoksuz satışta KDV söz konusu olduğunda geçerli farklı senaryolar vardır. AB dışındaki birçok tedarikçi, müşterinin beklenmedik maliyetlerle uğraşmak zorunda kalmaması için, satış fiyatlarına ithalat KDV’sini dahil eder. Genellikle, müşterinin ülkesinde KDV kaydı yaptırmanız gerekir.

KDV ve ithalat vergileri, varış ülkesine, bu ülkede geçerli kuralların neler olduğuna (sınırlı bir değere sahip gönderiler için ithalat vergilerinden muafiyet veya belirli ürünlerin ithalat yasakları gibi), hangi ICC Incoterm® üzerinde anlaşmaya varıldığına ve kimin ürünün asıl ithalatçısı: tedarikçi, web mağazası veya tüketici olduğuna göre değişir.

Facebook Yorumlar

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında: editor

Yaklaşık 40 küsur yıldır dünya hayatının, 10 küsur yıldır da Web hayatının içinde... Bir çok web girişiminde başarısız olmuş, bu başarısızlıkları tecrübe' ye tahvil etmiş bir adem. Şimdi de Türk İnternet kullanıcılarına iş fikirleri sunmayı amaçlamış bir blogger...

İlginizi Çekebilir

Blog Açarak Para Kazanmak

Mademki mevzumuz iş fikirleri, o halde işe en basit olanından başlayalım, ne dersiniz? En basiti …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Advertisment ad adsense adlogger