Döküm Teknisyeni

DÖKÜM TEKNİSYENİ

Model yapıcısı tarafından ahşap ve polyesterden hazırlanmış olan makine parçalarına ait modelleri, döküm kumu içine kalıplayan ve ergitilen maden ya da alaşımları hazırlanmış kalıplara veya metal kalıplar içerisine dökerek istenilen şeklin verilmesini sağlayan kişidir.

DÖKÜM TEKNİSYENİ GÖREVİ

  • Yapılacak işlem için kum kalıplarını hazırlayarak döküme hazır hale getirir.
  • Döküm yoluyla oluşturulacak parçanın kullanılacağı yere göre hangi metal veya alaşımdan yapılması gerektiğine karar verir.
  • Elindeki metalleri teknolojik bilgiler doğrultusunda ergitir veya alaşımlar hazırlar.
  • Ergitilmiş olan metal veya alaşımı daha önce hazırlamış olduğu kalıplara döker.
  • Döküm yaptığı parçadaki fazla kısımları temizler ve işlemeye hazır hale getirir.

DÖKÜM TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Meslek elemanları fabrika ve dökümhanelerde çalıştıklarından dolayı, çalıştıkları bölge sıcak, metal kokulu, gürültülü ve kuru havalı ortamlar olabilmektedir. Döküm teknisyenleri çalışmaları sırasında çok dikkatli olmak zorundadırlar, eritilmiş metaller ile çalıştıkları için yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Teknisyenler, döküm yapılacak parçaları çizenler, modelciler ve parçayı işleyenler ile iletişim halinde olurlar.

DÖKÜM TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanları fabrikalarda, dökümhanelerde ve büyük endüstri işletmelerinde çalışabilirler. Sanayi bölgelerinde iş bulma olanakları daha fazladır. Karmaşık, yorucu ve ustalık isteyen bir iş olan dökümcülük alanında nitelikli kişilere her zaman ihtiyaç vardır.

DÖKÜM TEKNİSYENİ NE KADAR KAZANIR

Döküm teknisyenleri ilk işe başlamaları halinde asgari ücret düzeyinde gelir elde ederler. Meslek elemanlarının işteki başarısına göre zamanla bu ücret 2-3 katına çıkabilmektedir.

DÖKÜM TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR

Yeterli müracaat olması durumunda mesleğin eğitimi, tüm mesleki eğitim merkezlerinde ve meslek liselerinde verilmektedir. Çıraklık eğitimine başvurabilmek için; 14 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış olmak, en az ilköğretim mezunu olmak ve sağlık yönünden bu mesleği yapabilmeye uygun olmak gerekmektedir. İlköğretim mezunları için mesleğin eğitim süresi 3 yıl, lise ve dengi mezunları içinse 1,5 yıldır.

Facebook Yorumlar

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında: editor

Yaklaşık 40 küsur yıldır dünya hayatının, 10 küsur yıldır da Web hayatının içinde... Bir çok web girişiminde başarısız olmuş, bu başarısızlıkları tecrübe' ye tahvil etmiş bir adem. Şimdi de Türk İnternet kullanıcılarına iş fikirleri sunmayı amaçlamış bir blogger...

İlginizi Çekebilir

Döşeme ve Duvar Kaplamacısı

DÖŞEME VE DUVAR KAPLAMACISI Binaların iç ve dış yüzeylerini karofayans, PVC, mermer, kâğıt, seramik gibi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Advertisment ad adsense adlogger