DOKUMA TEKNİSYENİ
Yün, sentetik, pamuk türündeki iplikleri, tezgâhlara bağlayarak kumaş haline getiren kişidir.
DOKUMA TEKNİSYENİ GÖREVİ
- Dokuma işlemi için tezgâhı hazırlar ve iplikleri takarak ayar yapar.
- Dokunacak olan kumaşın desen kartlarını hazırlar.
- Boşalmış olan mekik içine atkı ipliği bobinleri yerleştirir.
- Boş mekiği daha önce hazırlamış olduğu mekik ile değiştirir.
- Dokuma sırasında kopan iplikleri bağlar ve dokumanın hatasız olarak gerçekleşmesini sağlar.
- Dokuduğu kumaşların istenilen uzunluğa erişip erişmediğini numaratörden kontrol eder. Eğer kumaş istenilen uzunluğa gelmişse tezgâhın çalışmasını durdurur.
- Dokuma tezgâhının gerekli temizlik ve bakım işlerini yapar veya yaptırır.
- Mesaiyi bitirdikten sonra, bir sonraki çalışacaklara bilgi verir.
DOKUMA TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları dokuma atölyeleri ve tekstil fabrikalarında çalışırlar. Çalışma ortamları gürültülü ve lif tozlu olur. Lif tozundan dolayı çalışanlar çalışmaları sırasında önlük giyerler. Görevlerini genellikle ayakta yürütürler. Çalışma saatleri düzenlidir.
DOKUMA TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Dokuma teknisyenleri dokuma fabrika ve atölyelerinde çalışabilirler. Dokumacılığın gelişmiş olduğu; İzmir, Bursa, Denizli, Uşak, Adana, Bilecik, Gaziantep, Kayseri ve Kahramanmaraş illerinde iş bulma olanakları daha fazladır. Tekstil alanında gerçekleştirilen özelleştirme nedeniyle meslek elemanlarının kamu kurumlarında iş bulma olanağı kalmamıştır.
DOKUMA TEKNİSYENİ NE KADAR KAZANIR
Meslek eğitimini bitirdikten sonra çalışmaya başlayan dokuma teknisyenler, yaklaşık olarak asgari ücretin 2-3 katı civarında bir maaş alırlar.
DOKUMA TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin meslek yüksekokullarına bağlı olan “Tekstil Teknolojisi” bölümünü tercih ederek 2 yıllık bir ön lisans eğitimi alabilirler.
Ayrıca bu mesleğin eğitimi, çeşitli illerde bulunan mesleki eğitim merkezlerinin “Dokumacılık” bölümünde de verilmektedir.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.