Tüketicinin isteklerini ve kullanım alanlarını dikkate alarak tasarım yapan; altın, gümüş gibi kıymetli metal ve alaşımları eriterek döküm haline getiren, plaka veya tel haline geldikten sonra işleyerek ziynet eşyası meydana getiren kişidir.
KUYUMCU GÖREVİ
- İstenilen süs eşyasını veya takıları tasarlar ve resmini çizer.
- Gümüş, altın, platin gibi değerli alaşımları eriterek kaba döker.
- Kalıptan çıkardığı parçaları tasarıma uygun olarak dövme, delme, inceltme gibi işlemler yoluyla şekil verir.
- Tıraşlama, parlatma ve temizleme yöntemlerini uygulayarak kimyasal boyalarla yüzeyleri düzeltir.
- Parçaları bozulmuş olan mücevher veya takıların tamir işlemini yapar.
- Piyasa fiyatlarına uygun olarak altın alım- satımı yapar.
KUYUMCU ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Kuyumcular genellikle atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamları aşırı sıcak ve maden kokulu olabilmektedir. Kuyumcular atölyede çalışan personeller ve meslektaşları ile iletişim halindedir.
KUYUMCU ÇALIMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ülkemizde ziynet eşyası ve takılara olan ilgi bir hayli fazladır. Kuyumcular, meslek elemanı bir başka kişinin yanında çalışabileceği gibi kendi iş yerlerini de açma imkânına sahiptirler.
KUYUMCU NE KADAR KAZANIR
Mesleki eğitimini tamamlayan kuyumcular en az asgari ücret tutarında maaş almaktadırlar. Kuyumcuların kazançları bir başkasının yanında çalışması veya kendi iş yerini açması gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
KUYUMCU NASIL OLUNUR
Kuyumculuk için lise düzeyinde Kız Meslek ve Meslek liselerinde eğitim yılı 4 yıldır.
Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar ise, üniversitelerin meslek yüksekokullarına bağlı olan “Kuyumculuk ve Takı Tasarımı” bölümünü tercih ederek 2 yıllık bir ön lisans eğitimi alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.