Ahşap ürünlerin yüzeylerini fırça ve boya tabancası yardımıyla, çeşitli tekniklere göre boyayan ve çeşitli malzemeler ile süsleme işlemini gerçekleştiren kişidir.
AHŞAP BOYACISI GÖREVİ
- Ürünün ahşap yüzeyine uygulanacak olan teknikleri belirler.
- Ahşap yüzeye uygulanacak olan desen ve malzemeleri seçer.
- Boyama veya süsleme için kullanacağı boyaları belirler ve hazırlar.
- Boyayı uygulayacağı ahşap yüzeye zımpara yapar.
- Ahşap yüzeye macun ve dolgu gibi malzemeleri uygular.
- Belirlenen teknikler ile ahşap yüzeyi, çeşitli boya fırçaları ve boya tabancası kullanarak boyama işlemini gerçekleştirir.
AHŞAP BOYACISI ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları, dekoratif ahşap eşya üreten atölye ve fabrikalarda çalışabilirler. Çalışma ortamları zaman zaman sıcak ve ağır kokulu olabilmektedir. Çalışırken malzemelerle ilgilendiği için başkalarıyla iletişim kurmaya az gereksinim duyar. Görevlerini genellikle ayakta yürütürler.
AHŞAP BOYACISI ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ahşap boyacılar özel sektöre ait ahşap eşyalar üreten atölye ve fabrikalarda çalışırlar. Ankara, Kayseri, İstanbul, Bursa gibi ahşap ve mobilya sanayisi gelişmiş şehirlerde iş bulma imkânları yüksektir.
AHŞAP BOYACISI NE KADAR KAZANIR
Meslek elemanlarının kazandığı ücret çalıştıkları firmalara, tecrübelerine ve ustalık durumlarına göre değişiklik göstermektedir. İşe yeni başlayan bir ahşap boyacısı en az asgari ücret tutarında maaş alır.
AHŞAP BOYACISI NASIL OLUNUR
Mesleğin eğitimi yeterli başvuru sayısının olması şartı (en az 15 kişi) ile halk eğitim merkezlerinde verilmektedir. Mesleğin eğitimi iki kademeli olarak verilmektedir. 1. Kademe eğitimde 200-600 saat eğitim verilirken, 2. Kademe eğitimde 400-800 saat arasında eğitim verilmektedir.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.