Taşıt araçlarının ahşap kısımlarını yapan ve bozulan kısımlarını onaran kişidir.
AHŞAP KAROSERCİ GÖREVİ
- Karoserin iskelet, tavan, kaplama, döşeme ve diğer ahşap bölümlerini proje veya diğer şartnamelere göre yapar.
- Karoserin çürümüş veya deforme olmuş ağaç kısımlarını tamir eder.
- Tamir için gövde üzerinde kullanılacak ağaçları keserek şekil verir.
- Kestiği parçaları yerine yerleştirir.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bu mesleği seçmek isteyen kişilerin; çeşitli şekil ilişkilerini görebilmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilme, tasarım ve çizim yeteneğine sahip olması, yaratıcı ve estetik ürünler oluşturabilmesi, uzun süre ayakta kalmaya dayanıklı, alet ve makinelerden çalışmaktan sıkılmayan, dikkatli, tedbirli, sabırlı ve işbirliğine açık kimseler olmaları gerekir.
AHŞAP KAROSERCİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları atölye ve imalathanelerde çalışırlar. Çalışma ortamları; gürültülü, tozlu ve ağır kokulu olabilmektedir. Görevlerini genellikle ayakta bazen de eğilerek yürütürler.
AHŞAP KAROSERCİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ahşap karosercilerinin çalışma alanları genellikle; Nevşehir, Polatlı, Manisa, Yozgat, İnegöl, Adana gibi belli yörelerdir. Gerekli sermayeye ve birikime sahip meslek elemanları kendi iş yerlerini kurabilirler. Meslekte iş bulma olanakları diğer mesleklere göre oldukça sınırlıdır.
AHŞAP KAROSERCİ NE KADAR KAZANIR
İşinde uzmanlaşmış, tecrübeleri meslek elemanları asgari ücretin 2-3 katı oranında ücret kazanabilirler. Kendi iş yerini kuran elemanlar daha fazla ücret kazanabilme imkânına sahiptirler.
AHŞAP KAROSERCİ NASIL OLUNUR
Yeterli müracaat olması durumunda mesleğin eğitimi, tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Çıraklık eğitimine başvurabilmek için; 14 yaşını doldurmuş olmak, en az ilköğretim mezunu olmak ve sağlık yönünden bu mesleği yapabilmeye uygun olmak gerekmektedir. İlköğretim mezunları için mesleğin eğitim süresi 3 yıl, lise ve üniversite mezunları içinse 1,5 yıldır.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.