Aşçı

asciAŞÇI

Bir işletmeye veya kuruluşa bağlı olarak; günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belli bir program dâhilinde bilgi ve becerisini kullanarak ve temizlik kurallarına uygun olarak servise hazır hale getiren kişidir.

AŞÇI GÖREVİ

  • Yemekleri yapmaya başlamadan önce gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını kontrol eder.
  • Yapacağı yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağı konusunda aşçı yardımcısına tarifte bulunur.
  • Hazırladığı malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya kazana koyar.
  • Yapacağı yemeğin cinsine göre (etli, zeytinyağlı vb.) pişirmek için havagazı fırınına veya ocağa koyar.
  • Yemek piştikten sonra yemeyi bekletir.
  • Listede alakart olan yemekler var ise hazırlar ve gerekirse bunları süsler.
  • Gerekli gördüğü takdirde yemeği bizzat tabağa yerleştirerek servise hazırlar.
  • Mutfakta kullandığı araç ve gereçlerin gerekli bakım ve temizliğini yapar veya yaptırır.

AŞÇI ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Meslek elemanları mutfakta görev yaparlar. Çalışma ortamları oldukça sıcak ve nemlidir. Görevleri sırasında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel beyaz kıyafeti giyerler. Görevlerini ayakta yürütürler. Çalışmaları sırasında yemeğin tadını kaçırmamak ve etrafa zarar vermemek adına dikkatli olmak zorundadırlar. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletle ilgilidirler.

AŞÇI ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Aşçılar; okul mutfağı, fabrika mutfağı, hastane mutfağı, ordu mutfağı, otel mutfağı, işyeri mutfağı, restoran mutfağı gibi pek çok alanın mutfağında çalışabilme imkânına sahiptirler. Meslek elemanlarının işsizlik problemi yaşayabilme ihtimali düşüktür.

AŞÇI NE KADAR KAZANIR

Aşçıların kazandıkları ücret, çalıştıkları işletmenin büyüklüğüne ve kişinin kendi tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle asgari ücretin 2-3 katı civarında maaş kazanırlar. Otellerde veya büyük şirketlerde çalışan aşçıların kazandıkları ücret daha yüksek miktarlarda olabilmektedir.

AŞÇI NASIL OLUNUR

Yeterli müracaat olması durumunda mesleğin eğitimi, tüm mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir. Çıraklık eğitimine başvurabilmek için; 14 yaşını doldurmuş olmak, en az ilköğretim mezunu olmak ve sağlık yönünden bu mesleği yapabilmeye uygun olmak gerekmektedir. İlköğretim mezunları için mesleğin eğitim süresi 3 yıl, lise veya dengi okul mezunları içinse 2 yıldır.

Facebook Yorumlar

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında: editor

Yaklaşık 40 küsur yıldır dünya hayatının, 10 küsur yıldır da Web hayatının içinde... Bir çok web girişiminde başarısız olmuş, bu başarısızlıkları tecrübe' ye tahvil etmiş bir adem. Şimdi de Türk İnternet kullanıcılarına iş fikirleri sunmayı amaçlamış bir blogger...

İlginizi Çekebilir

Asansör Kurucusu ve Bakımcısı

ASANSÖR KURUCUSU VE BAKIMCISI Apartman, hastane, işyeri, fabrika gibi çok katlı binalarda insan, hasta veya …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?

Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Advertisment ad adsense adlogger