Antep fıstığının yetiştirilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olan, tarımsal üretimi arttırma, yetiştiricilik, işleme tekniği ve pazarlama konularında çalışan kişidir.
ANTEP FISTIĞI TEKNİKERİ GÖREVİ
- Ürünün yetiştirilmesi için bahçe kurma aşamasının plan ve programını yapar.
- Yetiştirilecek olan antep fıstığı türünü belirler.
- Ürünün yetiştirilmesi esnasında ortaya çıkan sorunları saptar ve sorunları gidermeye çalışır.
- Antep fıstığını işler ve pazarlanması konusunda çalışmalar yürütür.
ANTEP FISTIĞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Antep fıstığı teknikerleri, tarımsal faaliyet ve ürünün yetiştirilmesi sırasına arazi şartlarında, danışmanlık ve büro hizmetleri sırasında ise büro koşullarında göre yaparlar. Ayrıca teknikerler fıstık işleme zamanında kontrolörlükte yapabilirler.
ANTEP FISTIĞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek eğitimini tamamlayan teknikerler Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, Tarım ve İl ve İlçe müdürlüklerinde çalışabilirler. Ayrıca teknikerler fıstık üzerine üretim yapan özel şirketlerde de çalışabilme imkânına sahiptirler. Son yıllarda özel şirketlerin yaptığı yatırımlar ile bu alanda iş bulma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
ANTEP FISTIĞI TEKNİKERİ NE KADAR KAZANIR
Kamu sektöründe çalışan teknikerler yasal olarak belirlenen derece ve kademeye göre maaş alırlar. Özel sektörde çalışan teknikerlerin kazandığı ücret ise iş yerlerine göre farklılık göstermekte olup en az asgari ücret tutarında bir maaş alırlar.
ANTEP FISTIĞI TEKNİKERİ NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin meslek yüksekokullarına bağlı olan “Antep Fıstığı Tarımı ve İşleme Teknolojisi” bölümünü tercih ederek 2 yıllık bir ön lisans eğitimi alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.