İnsanoğlunun dünya üzerinde görülmesinden Ortaçağa kadar geçen süre içerisinde, insana ilişkin her türlü kanıtı ve buluntuyu, arkeolojik kazı teknikleri ile ortaya çıkaran, değerlendiren ve koruyan kişidir.
ARKEOLOG GÖREVİ
- Eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış toprak veya su altındaki eserleri gün yüzüne çıkarmak için kazılar yapar.
- Kazılardan sonra elde ettiği eserleri titiz bir şekilde temizler.
- Parçalanmış eserlerin yapıştırılması, bakımı ve onarımı için gerekli çalışmaları yapar.
- Kazılardan çıkardığı eserlerin kaydını tutar ve korunmasını sağlar.
- Çevredeki antik kentlerin belirli aralıklarla denetimini yapar.
- Müzede görev yapması halinde koleksiyoncuların denetimini yapar.
ARKEOLOG ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Arkeologlar bulundukları göreve göre değişik ortamlarda çalışabilirler. Araştırma yapan arkeologlar çalışmalarını açık havada yürütürler ve çalışma ortamları tozlu, sıcak ve soğuk olabilmektedir. Müzelerde çalışan arkeologlar ise çalışmalarını kapalı ortamlarda yaparlar. Çalışma ortamları temiz ve sesizdir. Arkeologlar çalışmaları sırasında tarihçiler, heykeltıraşlar, teknik ressamlar, mimarlar, fotoğrafçılar ve epigraflar ile iletişim halinde olurlar.
ARKEOLOG ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Arkeologlar; üniversitelerde öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak çalışabildikleri gibi Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli müzelerde, özel müzelerde, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurumlarında çalışabilirler.
ARKEOLOG NE KADAR KAZANIR
Eğitim sonrası göreve başlayan arkeologlar, teknik hizmetler sınıfında göreve başlamaları halinde asgari ücretin 3-3,5 katı civarında maaş alabilirler. Müzelerde çalışan arkeologlar ise daha fazla ücret kazanabilirler.
ARKEOLOG NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerine bağlı olan “Arkeoloji” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitimi alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.