Balıkların uygun koşullarda değerlendirilmesi ve yetiştirilmesi gibi işlemleri su ürünleri mühendisinin denetimi altında gerçekleştiren kişidir.
BALIK YETİŞTİRME TEKNİKERİ GÖREVLERİ
- Üretimde kullanacak olduğu araç-gereçlerin hazırlığını, su analizlerini, anaç seçimini gerçekleştirir.
- Balıklarda yumurta alma ve döllenme gibi teknikleri uygular, kuluçka çalışmaları gerçekleştirir.
- Balık yavrusu bakım ve beslemesi yapar.
- Boylama (Seleksiyon), semirtme yapar.
- Balıkların hastalıklarını teşhis eder ve tedavilerin gerçekleştirilmesini sağlar.
- Havuzların bakımını, kullanılmasını ve tamirini sağlar.
- Malzeme ve yem stoklarını gerçekleştirir. İş güvenliğine ve iş sağlığına ilişkin önlemler alır.
BALIK YETİŞTİRME TEKNİKERİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma ortamları, genel olarak balık çiftliklerinde açık alanlardır. Ortamları sıcak, soğuk, ıslak, rutubetli ve rahatsız edici koku içerebilir. İş süresince balıklarla yakından ilgilidir. Müşterilerle, meslektaşlarıyla, su ürünler mühendisleriyle, ziraat mühendisleriyle, diğer çalışan personeller ile iletişim halindedirler.
BALIK YETİŞTİRME TEKNİKERİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ülkemizde balık yetiştiriciliğinin sürekli artış göstermesinde ve gıda ihtiyacının sürekli artmasından dolayı iş yerlerinin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden iş bulma olanakları da artış göstermektedir. Meslek mezunları özel sektör olarak su ürünleri üretim, akvaryum balığı üretim, işletim tesislerinde, balık çiftliklerinde görev alabilirken kamu sektöründe Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri, belediyeler ve üniversitelerin kontrolündeki üretim çiftliklerinde çalışabilirler.
BALIK YETİŞTİRME TEKNİKERİ NE KADAR KAZANIR
Öğrenim hayatı boyunca isteyen öğrencileri Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar kurumuna burs – kredi başvurusunda bulunabilirler. Kazançları ise meslekteki deneyimleri, bilgi ve becerilerine göre değişiklik göstermektedir. Özel sektörde genel olarak asgari ücretle başlayıp zamanla 2-3 kat üzerine çıkabilirsiniz. Kamuda ise belirlenen derece ve kademeden işe başlayabilirsiniz. Meslek mezunları kendi işyerlerini de açabilir ve kazançlar ise başarıyla doğru orantılıdır.
BALIK YETİŞTİRME TEKNİKERİ NASIL OLUNUR
Meslek liselerinin Su Ürünleri bölümlerinden mezun olanlar Balık Yetiştiriciliği bölümüne sınavsız geçiş için başvuru yapabilirler. Normal lise mezunları ise Eşit Ağırlık-1’den yeterli puanı aldıktan sonra bölümü tercih edebilirler. Eğitim süresi ise 2 yıldır.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.