Yer altı veya yer üstünde bulunan maden ve doğal gaz gibi enerjilerin ekonomik açıdan işletmeye elverişli olup olmadığını saptayan, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri planlayan ve bu madenleri işleten kişidir.
MADEN MÜHENDİSİ GÖREVİ
- Maden sahalarını belirlemek için jeolojik, topografik ve çevresel etmenleri değerlendirir.
- Maden sahalarından örnekler alarak maden yataklarının yerini, rezerv miktarını ve özelliklerini tespit eder.
- Madenlerin çıkartılması için gerekli yer üstü tesis ve araçlarını planlayarak bunların maliyetini hesaplar.
- Maden ve taş ocağı işletmelerinde gözetmenlik yaparak titiz bir çalışma yürütülmesini sağlar.
MADEN MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Maden mühendisi içinde bulunduğu işe göre büro, şantiye, açık arazi ve yer altı gibi çok çeşitli yerlerde çalışabilir. Çalışmanın nitelikli olması açısından maden mühendisleri maden teknikerleri, işçiler ve diğer çalışma arkadaşlarıyla sürekli iletişim halinde olurlar.
MADEN MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Maden mühendisleri, maden arama ve çıkarma işlemleri yapan özel şirketlerde çalışabildikleri gibi; Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama Enstitüsü, Türkiye Demir Çelik İşletmeleri, Karayolları, Devlet Su İşleri gibi devlete bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında da çalışabilirler. Maden mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğu için iş bulma konusunda zorluk çekmezler.
MADEN MÜHENDİSİ NE KADAR KAZANIR
Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu Burs veya Kredi’den faydalanabilirler.
Kamu kuruluşlarında çalışan maden mühendisleri “Devlet Memurları Yasası” hükümlerince belirlenen miktara göre maaş ve yan ödeme almaktadırlar. Burada belirtilen oran ortalama olarak asgari ücretin (günümüz) 3-5 katı arasındadır.
Özel şirketlerde çalışanlar ise işveren ile yaptıkları karşılıklı görüşmeler sonucunda belirlenen rakama göre bir maaş alırlar.
MADEN MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına girip yeterli puanı alan kişiler üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinde yer alan “Maden Mühendisliği” bölümlerine tercihte bulunarak 4 yıllık bir lisans eğitimi alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.