Estetik ilkeleri göz önünde bulundurarak, her çeşit yapının kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarımını gerçekleştiren ve yapının yapımını denetleyen kişidir.
MİMAR GÖREVİ
- Yapılacak binanın imar planına uygun olup olmadığını belirler.
- Nasıl bir yapı oluşturulmasını belirlemek için kişilerin istek, görüş ve mali olanaklarını öğrenir.
- Yapılacak binanın planını çizer.
- Binanın son şeklini gösteren maketler hazırlar ve müşteriye gösterir.
- Yapılacak olan binanın sıhhi tesisat ve elektrikle ilgili işlemleri için inşaat, makine ve elektrik mühendislerine proje ile ilgili bilgi verir.
- Şantiye içinde yapılacaklar ile ilgili ayrıntılı bir plan çizer.
- Bina son halini aldıktan sonra plana uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler.
- Binalarda yapılacak olan değişim veya onarım için plan hazırlar.
MİMAR ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mimarlar genellikle görevlerini büro ortamında yürütürler. Çalışma ortamları temiz ve iyi aydınlatılmıştır. Bina yapımının denetlenmesi veya etüt çalışmaları için çalışma alanına inebilirler. Buradaki ortam tozlu, gürültülü, soğuk veya sıcak olabilir. Mimarlar çalışırken; elektrik mühendisi, inşaat mühendisi, teknik ressam ve diğer çalışanlar ile iletişim halinde bulunur.
MİMAR ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Mimarlar, işletmelerin mühendislik- mimarlık büroları ve inşaat firmalarında çalışabilme imkânına sahiptirler. Kamu kuruluşlarında çalışabildikleri gibi özel şirketlerde de çalışabilirler veya kendilerine ait büro açabilirler.
MİMAR NE KADAR KAZANIR
Kamu kurumlarında çalışan mimarlar teknik hizmet sınıfındaki zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel sektörde çalışan mimarlar ise, çalıştıkları projenin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Şantiye alanında çalışan mimarların kazancı diğer mimarlara göre daha yüksektir.
MİMAR NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin mimarlık fakültesine bağlı olan “Mimarlık” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitimi alabilirler.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.