Atom çekirdeğinin belirli aşamalar sonucunda parçalanması ile enerjinin, kontrollü ve emniyetli bir şekilde elde edilmesi ve mevcut teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli tasarım, araştırma gibi işlemleri yapan kişidir.
NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ GÖREVİ
- Nükleer reaktörlerin ana sistemlerinin tasarımı, işletimi, değerlendirimi ve geliştirimi ile ilgili çalışmalar yapmak.
- Santrallerde üretilen enerjinin güvenli ve ekonomik bir şekilde kullanılması için çalışmalarda bulunur.
- Alanı ile ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek proje, öneri veya rapor bildiriminde bulunur.
- Enerji ile ilgili kullanılacak madde ve malzemelerin özelliklerinin belirlenmesi için laboratuvar çalışmaları yapar.
NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Nükleer enerji mühendisleri; nükleer enerji santralleri veya araştırma kurumlarında çalışırlar. Santrallerdeki kapalı çalışma ortamı oldukça gürültülüdür. Nükleer enerji mühendisleri çalışırken tüm dallardaki mühendisler ile sürekli iletişim halinde bulunurlar.
NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Nükleer enerji mühendislerinin iş olanakları, ülkemizde bir hayli sınırlıdır. Yine de bu alanda eğitim görmüş çok az kişi olduğundan iş bulma konusunda pek sıkıntı çekmezler. Mühendisler; nükleer enerji santrallerinde, araştırma-geliştirme laboratuvarlarında, hastane ve tıbbı laboratuvarlarda çalışma imkânına sahiptirler.
NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ NE KADAR KAZANIR
Devlet kurum ve kuruluşlarında çalışan nükleer enerji mühendisleri teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Maaşları asgari ücretin yaklaşık 4 katıdır.
Özel iş yerlerinde çalışanların aldığı ücret ise bilgi, tecrübe ve deneyimlerine göre değişmektedir.
NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar, üniversitelerin mühendislik fakültelerine bağlı olan “Nükleer Enerji Mühendisliği” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitimi alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.