Çeşitli özel veya kamu kuruluşlarında, öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri konusunda eğitim veren kişidir.
ÖĞRETMENİN GÖREVLERİ
Meslek bilgisi dersleri konusunda hangi bilgi, tutum, beceri ve davranışların hangi yaş düzeyindeki öğrencilere, hangi yöntemlerle anlatılacağı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan öğretim programlarına uygun olarak görevlerini gerçekleştirirler.
- Eğitim vereceği grubun düzeyini göz önünde bulundurarak çalışmalarını gerçekleştirir ve planı uygulayarak öğrencileri bilgi ve beceri kazanmasını sağlar.
- Öğrencilerin başarılarını değerlendirir ve başarıyı arttırma konusunda önlemler alır.
- Öğrencilerin yeteneklerinin gelişmesi konusunda eğitici kol çalışmalarında görev alırlar.
- Öğretmenlik mesleği ile ilgili her türlü gelişmeyi yakından takip eder ve bunları öğretim programlarına yansıtma konusunda ilgililere tavsiyelerde bulunur.
- Okulda nöbetçi olduğu günlerde disiplini ve okulun düzenin sağlar.
- Sınıf öğretmenliği görevini üstlenerek, öğrencileri alan ve ders seçimleri konusunda yönlendirir.
ÖĞRETMENİN ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek bilgisi konusunda ders veren öğretmenler sınıfta ders yaparlar. Görevlerini genellikle ayakta icra ederler. Gürültüyü kaldıramayan bireylerin bu mesleği seçmesi sonucunda ileride sıkıntılar yaşanabilir. Çünkü çalışma ortamı fazlasıyla gürültülü ve biraz tozludur.
ÖĞRETMENİN ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak özel kurum veya kamu kuruluşlarında görev yapabilirler. İş bulma olanakları ise alanlara göre farklılık göstermektedir. Bazı bölümlerin ataması çokken bazı bölümlerin ataması ise yok denecek kadar azdır. Bu yüzden bu konuda bütün öğretmenlikler araştırılarak en uygun olan seçilmelidir.
ÖĞRETMEN NE KADAR KAZANIR
Öğrenim hayatı boyunca Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan ya da bazı kurum ve kuruluşlardan burs – kredi başvurusunda bulunabilirler. Öğrenimi tamamlayan ve mezun olan öğrencileri 9. Derecenin 1. Kademesinden aylıkla göreve başlarlar. Her sene öğretim yılı başında eğitim – öğretim tazminatı alırlar.
ÖĞRETMEN NASIL OLUNUR
Üniversite sınavına girdikten sonra olmak istediğiniz öğretmenliğin hangi puan türünden alıyorsa o puan türüne bakarak tercihte bulunabilirler. 4 yıllık lisans eğitimi aldıktan sonra doktora eğitimi alarak veya master yaparak kariyerlerini yükseltebilirler. Öğretmenlik bölümleri genel olarak üniversitelerin “Eğitim Fakültesi” bölümünde verilmektedir. Öğretmen adaylarına 4 yıllık eğitim boyunca öğretmen olarak görev almasına yarayan “Pedagojik Formasyon” dersleri verilmektedir.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.