Çevre Mühendisi; doğal kaynakların en etkin bir biçimde kullanılmasını, doğal çevrenin korunmasını ve insan sağlığına uygun bir biçimde geliştirilmesini sağlayan kişidir.
ÇEVRE MÜHENDİSİ GÖREVİ
- Fabrikaları denetleyerek atıkların arıtılması, gerekli tesislerin kurulması ve işletilmesi için önerilerde bulunur.
- Atıkların çevreye zarar vermeden yok edilmesi için önlemler alır.
- İçme ve kullanma sularının arıtılmasını ve su kaynakları etkin bir biçimde kullanılması için çalışmalar yapar.
- Şehir içindeki hava kirliliğini önlemek için önlemler alır.
- Deniz, akarsu, göl gibi su ortamlarını kalitelerine göre sınıflandırır.
ÇEVRE MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çevre mühendisleri genellikle büro veya laboratuvarlarda çalışırlar. Zaman zaman şantiye, inşaat alanı, arıtma tesisleri gibi yerlerde de keşif için bulunabilirler. Çevre mühendisleri çok çeşitli alanlarla koordineli bir şekilde çalışırlar. Bu yüzden diğer meslek gruplarıyla sürekli iletişim halindedirler.
ÇEVRE MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Çevre Mühendisleri; inşaat alanları, içme suyu, kanalizasyon, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin sistem seçimi, çevre yönetimi ve planlaması, gürültü kirliğinin kontrolü gibi alanlarda çalışabilirler.
Çevre Mühendisleri; Çevre Bakanlığı, , İller Bankası, SEKA, belediyeler, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı gibi kamu kurumlarında çalışabildikleri gibi, özel kuruluşlarda da çalışma olanağına sahiptirler.
ÇEVRE MÜHENDİSİ NE KADAR KAZANIR
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan çevre mühendisleri, teknik hizmetler sınıfında belirlenen orana göre ücret almaktadırlar. Özel sektörde çalışanlar ise çalıştıkları kurumun belirlediği ücret doğrultusunda bir maaş alırlar.
ÇEVRE MÜHENDİSİ NASIL OLUR
Üniversite sınavına giren ve yeterli puanı alan adaylar üniversitelerin Mühendislik Fakültelerine bağlı “Çevre Mühendisliği” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitimi alırlar. Hazırlık programı olan üniversitelerde eğitim süresi ise 5 yıldır.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.