Gıda Mühendisi; edindiği bilimsel ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıda hammaddelerinin besin değerini kaybetmeden güvenilir bir şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi ve depolanmasını sağlayarak bu uygulamayı yürüten kişidir.
GIDA MÜHENDİSİ GÖREVİ
Gıda mühendisi gıdaların işlenmesi, muhafazası ve yeni ürünler oluşturma konusunda araştırma yapar. Üretim esnasında ortaya çıkabilecek olan sorunları giderir ve işlemlerin aksamadan devam etmesini sağlar. En az maliyetle en kaliteli ürünü üretmeyi amaçlar. Üretim esnasında her aşamayı kontrol eder ve ürünün kalite kontrolünü gerçekleştirir.
GIDA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Fabrika, atölye, depo vb. alanlarda yani gıdanın olduğu yerlerde çalışarak gıda kontrol işlemini yaparlar. Çalışma ortamları sessiz ve sakindir. Ancak ürünün üretimi esnasındaki çalışmalarında gürültülü, tozlu, kokulu bir ortamda bulunabilirler. Gıda Mühendislerinin çalışma esnasında diğer çalışanlar ile de sürekli iletişim esnasında bulunması gerekir.
GIDA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Gıda Mühendisleri Kamu alanında; Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) ve belediyelerde çalışma imkânına sahiptirler. Özel sektörde çalışmak isteyenler ise gıda üretimi yapan işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım, danışman ve kalite kontrol uzmanı gibi pek çok alanda çalışabilirler.
GIDA MÜHENDİSİ NE KADAR KAZANIR
Kamu kuruluşlarında çalışanlar en az asgari ücretin 3 katı civarı maaş almaktadırlar. Özel sektörde çalışanlar ise çalıştıkları iş ve gösterdikleri yüksek performansa göre oldukça yüksek bir ücret kazanabilme imkânına sahiptirler.
GIDA MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR
Gıda Mühendisi olmak isteyen adaylar üniversite sınavına girdikten sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda bulunan Mühendislik Fakültelerine bağlı olan “Gıda Mühendisliği” bölümünü tercih ederek 4 yıllık bir lisans eğitim alırlar.
Yayınlanan içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun
İSTERMİSİNİZ?
İSTERMİSİNİZ?
Meslekler hakkındaki spesifik bilgiler, Yeni iş Fikirleri, Bayilik veren firmalar ve Girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, takipte kalarak bilgi sahibi olabilirsiniz.